In West-Vlaanderen wordt volop ingezet op de industriële sector. Bijna een kwart van de Vlaamse industriële tewerkstelling wordt gegenereerd door West-Vlaamse onderneming. De helft daarvan is terug te vinden in de machinebouw en mechatronica. Alleen al in West-Vlaanderen biedt deze sector werk aan 42.000 mensen.
Mechatronica in Brugge
Cijfers bewijzen het belang van de mechatronicasector voor Brugge. Maar liefst 38% van de industriële loontrekkers in Brugge werkt in de metaal- en mechatronicasector (2014). Regio Brugge stelt het grootst aantal werknemers te werk in de mechatronica in West-Vlaanderen: het ging om 4.870 mensen in 2014. Regio Brugge is niet alleen koploper in de eigen provincie op vlak van mechatronica. De specialisatiegraad van de regio's ten opzichte van het Vlaamse Gewest inzake mechatronica is het grootst in Brugge.
Onderzoek naar de machines van de toekomst
Het belang van de mechatronicasector in de regio wordt onderstreept door de aanwezigheid van het vakgebied in de onderwijsinstellingen. Een goed voorbeeld van hoe zij inspelen op de economische realiteit is de opzet van het Centrum voor Machinebouw en Mechatronica. Het centrum is het resultaat van een samenwerking tussen de KU Leuven, UGent, hogeschool Howest en Sirris. De bedoeling is om onderzoek te doen naar de machines van de toekomst en die kennis te delen met de bedrijven. In dit kader heeft KU Leuven campus Brugge een conceptfabriek geopend in mei 2019.